Komorač plod čaj 40g

5,00 KM

U cijenu je uključen PDV (17%)

Kod nadutosti i grčeva.

Opis

Komorač  je dvogodišnja biljka koja raste do dva metra u visinu. Prve godine rastu samo listovi i razvija se korijen, a u drugoj stabljika i cvjetići.

Ima visoku, šuplju, razgranatu stabljiku, donji listovi su višestruko perasto razdijeljeni, a gornji listići igličasti i tanki. Cvjetići su žuti, mali, u gustim cvatovima.

U kulturama postoje dvije varijante, gorki i slatki komorač.

Plodovi, tj. sjeme, obje varijante se razlikuju u boji, mirisu i okusu: gorki komorač je žućkasto- zelenkasto- smeđe boje, miriše jako aromatično i ima pomalo gorkast okus. Slatki komorač je svjetliji, miriše jače i ima slatkasti okus.

Komorač ima u svojim plodovima (Foeniculi fructus) puno eteričnog ulja, masti i flavonoida. Medicinski se najviše koristi gorki komorač. Njegovo eterično ulje pojačava rad želuca i crijeva i djeluje protiv grčeva. Zbog toga se često koristi kao začin kada se kuhaju teško probavljiva jela.

Pored toga razrjeđuje sekret u bronhijama i tako olakšava iskašljavanje te se koristi kod prehlade s kašljem, posebno kod dojenčadi i male djece.

Poznato je i njegovo pozitivno diuretičko djelovanje na mokraćne puteve.

Čaj od komorača smiruje crijeva ako se pije poslije svakog jela. Ako se komorač pomiješa sa kunicom, pomaže kod problema s jetrom i gušteračom. Od ohlađenog čaja se mogu praviti i komprese za oči koje djeluju smirujuće, posebno kod preopterećenih očiju. Komorač je sastavni dio čajeva za pojačavanje količine majčinog mlijeka.

Priprema čaja:

1 žlicu suhog ploda usitniti u tarioniku i preliti sa 2,5dl ključale vode, poklopiti i nakon 10 minuta procijediti i piti (3x dnevno). Dojiljama sa premalo mlijeka preporučuje se uzimati čaj umjesto vode.

Podijeli s prijateljima

Napomena:
Fotografije ne moraju u potpunosti odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.