Putna ljekarna: sve što trebate imati za ugodan i siguran odmor

15. srpnja 2022.

Putna ljekarna jamstvo je za bezbrižan odmor.

Prije svakog putovanja potrebno je, osim o stvarima za put, dobro promisliti i o zaštiti zdravlja na putu. Kad god putujemo mijenjamo naše životne navike, što sa sobom nosi i potencijalne zdravstvene probleme. Kako biste osigurali zdrav i bezbrižan godišnji odmor, potrebno je pametno isplanirati sadržaj putne ljekarne te je prilagoditi svakom putniku s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, način putovanja, ali i željeno odredište.

Važno je da kronični bolesnici provjere imaju li dovoljno lijekova za razdoblje u kojem su na putu. Svakako trebate ponijeti zdravstvenu knjižicu, knjižicu cijepljenja za djecu i odrasle te povijest bolesti za kronične pacijente. Treba naglasiti da lijekove uvijek treba nositi u originalnim kutijama, u kojima su i upute za korištenje. Kronični bolesnici moraju se prije putovanja posavjetovati sa svojim liječnikom. Posebnu pozornost treba obratiti trudnicama i maloj djeci.

Sadržaj putne ljekarne

Sadržaj putne ljekarne namijenjen je za  prevenciju i liječenje blažih zdravstvenih problema za koje nije potreban odlazak liječniku.

Da bi put bio ugodan, savjetujemo uzimanje tableta protiv bolesti kretanja (antihistaminik – dimenhidrinat) koje bi trebalo uzeti pola sata prije vožnje. Ako su u pitanju trudnice i djeca preporučujemo tablete na bazi đumbira (antimetil), a ako su u pitanju manja djeca preporučujemo lizalo (lizzy lizalica protiv mučnine), koje također smanjuje mučninu i nelagode u želucu.

Često se kod promjene mjesta boravka mogu javiti probavne smetnje kao proljev, povraćanje ili zatvor. Preporuka je nekoliko dana prije putovanja započeti s probioticima kako bi prevenirali eventualne probavne tegobe. Kada je riječ o trovanju hranom, preporuka je medicinski ugljen (aktivni ugalj tablete) (u crijevima će apsorbirati štetne sastojke i zaustaviti proljev, mučninu ili nadutost), oralne rehidracijske soli (Rehidromiks, Alvogen ORS, Hidrovit) važne za vraćanje elektrolita koje organizam gubi učestalim povraćanjem i proljevima. Ako je osoba sklona zatvoru, poželjno je da putna ljekarna sadrži i laksativ (Ortisan voćne kocke, Planinski čaj, Sena čaj).

Alergije su česte bolesti putovanja pa su antihistaminici (oralne tablete ili sirup, lokalni), sredstva za zaštitu od insekata (Autan, Mapez, Narukvice protiv komaraca, Olival kids sprej protiv komaraca) i sredstva nakon uboda insekata (Kalomila) neizostavni.

Termometri i lijekovi protiv temperature i bolova obvezno moraju biti dio svake putne ljekarne. Najbolji izbor je paracetamol, a može se koristiti i ibuprofen. Za manju djecu prikladniji oblici od tableta su sirupi ili čepići.

Rane, posjekotine i žuljeve se preporuča tretirati sredstvom za čišćenje rana (Octenisept). Osim toga, dobro je uz sebe imati i flaster (Hansaplast), kompresu u nekoliko veličina i zavoj.

Zdravlje kože na putovanjima

Preparati za zaštitu od sunca moraju se pažljivo birati ovisno o dobi, tipu i zdravlju kože.

Ako se koriste preparati s kemijskim filterom potrebno ih je nanositi 30-ak minuta prije izlaska. Kod preparata s mineralnim filterima moguće je izlaganje suncu odmah nakon nanošenja preparata. Preparate za zaštitu od sunca potrebno je ponavljati nekoliko puta u danu. Poslije sunčanja poželjno je nanijeti preparate koji će hidratizirati kožu i omogućiti njezino obnavljanje.


Preporučuje se koristiti i termalnu vodu, koja je idealna za osvježenje i hidrataciju kože na putovanjima, tijekom ljeta, kod različitih oblika nadražene kože, sunčanih opeklina jer posjeduje umirujuće i antiiritacijsko djelovanje.

Ne zaboravite ponijeti maramice (asepsoleta) ili sprej za dezinfekciju ruku.

Ugodno ljetovanje želi Vam AZdravlje.

Podijeli s prijateljima