BIOfan Đumbir u prahu 100g

10,20 KM

U cijenu je uključen PDV (17%)

Višenamjenska primjena:

  • Pomaže pri mršavljenju,
  • Protiv glavobolja i migrena,
  • Poboljšava imunitet,
  • Poboljšava probavu i rad crijeva,
  • Pomaže pri odčepljivanju dišnih puteva kod prehlada.

100% organski certificirani uzgoj.

Opis

Sušeni đumbir iz organskog uzgoja, vrhunske arome i mirisa.
Đumbir je jedan od omiljenih začina koji možete koristiti u jelima iz woka, u jelima s rižom, u raznim umacima, napicima i slasticama. Ovaj izuzetni začin prepoznatljivog okusa će se lijepo uklopiti u ljetna osvježavajuća jela, ali i u zimska jela kada je potrebno ugrijati organizam.

Đumbir u prahu – upotreba

Generalno je voće i povrće prepuno vlakana, vitamina i nutrijenata, ali neke biljke su posebno poznate i ljekovite. Jedna od tih biljaka je i đumbir, koji se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, posebno u Aziji. Korijen đumbira sadrži na tisuće različitih spojeva, a najviše istraživani su gingeroli i ostali spojevi s antioksidacijskim djelovanjem.

Đumbir je biljka koja ima gomoljasti korijen, a upravo taj gomolj se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Postoji više načina kako jesti đumbir, a možete ga:

koristiti kao začin,
jesti svježeg,
piti u obliku soka,
samljeti i koristit đumbir u prahu.
Đumbir u prahu se može upotrebljavati na razne načine, kao što su: začinjavanje hrane, priprema ljekovitog čaja od đumbira, upotreba protiv bolova u trbuhu, nadutosti i flatulencije, upotreba protiv glavobolja i migrena, upotreba protiv začepljenog nosa i sinusa.

Đumbir u prahu – priprema

Đumbir možete osušiti i dehidrirati te tako pripremiti đumbir u prahu. Često je svježe pripremljena verzija ovog začina puno bolja i aromatičnija od one kupljene u trgovini. Ipak, đumbir u prahu pripremljen kod kuće neće trajati dugo kao komercijalno pakiranje đumbira koje sadrži konzervanse.

Kod biranja đumbira pazite da odaberete svježi gomolj, a to ćete znati ako se komadići đumbira budu lako odvajali od ostatka kad ih pokušate odlomiti. Ako se komadić đumbira teže odvaja i stvaraju se vlakna, nije skroz svjež.

Postoje mnogi recepti za pripremu praha od đumbira, a mi donosimo jedan:

  1. Đumbir operite, ogulite i očistite te ga narežite što tanje možete.
  2. Kriške đumbira sušite na Sunčevom svjetlu 3 do 4 dana ili na najnižoj temperaturi u pećnici oko dva sata.
  3. Nakon što se đumbir potpuno osušio, sameljite ga u mlincu za kavu ili začine.
  4. Đumbir u prahu pohranite u vakuumsku posudu i potrošite u roku od par mjeseci

Narezani i osušeni đumbir ne morate nužno mljeti, a od njega možete napraviti čaj od đumbira.

Podijeli s prijateljima

Napomena:
Fotografije ne moraju u potpunosti odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.